Gas absorptie koelkast

Toont alle 11 resultaten

Een gasabsorptiekoelkast is een type koelkast dat werkt op basis van het principe van gasabsorptie, in tegenstelling tot de traditionele compressor-koelkasten. Deze koelkasten zijn populair voor gebruik in campers, caravans, boten en andere plaatsen waar elektriciteit beperkt beschikbaar is of waar geluidsoverlast van een compressor ongewenst is.

Het werkingsprincipe van een gasabsorptiekoelkast omvat een gesloten systeem van verschillende componenten, waaronder een absorptie-unit, een verdamper, een condensor en een gasvlam. De koelvloeistof in de koelkast verdampt in de verdamper, waardoor warmte aan de omgeving wordt onttrokken en de binnenkant van de koelkast wordt gekoeld. Vervolgens wordt de verdampte koelvloeistof opgenomen door een absorptiemiddel en naar de condensor geleid, waar het condenseert en warmte afgeeft aan de buitenlucht. Dit proces wordt aangedreven door een gasvlam, meestal op propaan, butaan of een ander brandbaar gas.

Een van de voordelen van gasabsorptiekoelkasten is dat ze stil en efficiënt zijn, omdat ze geen bewegende delen hebben zoals een compressor. Bovendien zijn ze vaak veelzijdig in gebruik, omdat ze kunnen werken op verschillende soorten brandbaar gas, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in diverse omgevingen. Echter, ze hebben wel een constante toevoer van brandbaar gas nodig om te blijven functioneren, wat een beperking kan zijn in sommige situaties.

Over het algemeen zijn gasabsorptiekoelkasten een handige optie voor mensen die behoefte hebben aan koeling op plaatsen waar elektriciteit beperkt beschikbaar is of waar geluidsoverlast van een compressor ongewenst is, zoals bij kamperen, reizen met een camper, of op afgelegen locaties.